Kammerorkester med ny cd

Randers Kammerorkester præsenterer ny cd og nodeudgivelse med musik af Gustav Helsted på Den Sorte Diamant i København.

01. juni 2016 - Oprettet af Kenneth Sørensen

Viljen til det markante og radikale udtryk var karakteristisk for den danske komponist og senromantiker Gustav Helsted. I slutningen af 1800-tallet ville Helsted sprænge grænserne og skabe ny musik, der gjorde op mod den pæne og tamme danske romantik.

I samarbejde med Dacapo Records præsenterer Randers Kammerorkester en ny cd med værker af Gustav Helsted ved en release-koncert lørdag den 11. juni 2016 kl. 15.00 i Dronningesalen på Den Sorte Diamant i København.

Der er gratis adgang til koncerten og den efterfølgende reception, hvor der også er mulighed for at købe den nye cd, der indeholder Helsteds Decet for ti instrumenter og Strygekvartet op. 33. Arrangementets musikalske program består af Gustav Helsteds Decet med David Riddell som dirigent.
 
Musik på internationalt niveau:
Med en særlig kombination af humor, sarkasme og intelligens var Gustav Helsted en markant personlighed i det københavnske musikliv. I 1891 komponerede han en Decet for fem strygere og fem blæserinstrumenter, der i de danske ører var ny, dristig og anderledes. I dag hører man Decetten som et værk, der kunstnerisk og musikalsk er på et absolut internationalt niveau på højde med musik af bl.a. Brahms, Wagner og Mahler.
 
Fra støvede hylder til levende musik:
Efter de første opførelser af Decetten i slutningen af 1800-tallet har partituret til værket i årtier samlet støv på Det Kongelige Biblioteks hylder. I hundredeåret for værket i 1891 spillede Randers Kammerorkester imidlertid Decetten for første gang, og siden har den været en del af orkestrets repertoire. Nu kan man høre Decetten sammen med Strygekvartet op. 33 på en ny cd, hvor der bliver mulighed for at stifte nærmere bekendtskab med en glemt dansk senromantiker.
 
Kritisk udgave af partituret:
Parallelt med cd-indspilningen har Randers Kammerorkesters orkesterchef, David Riddell, udarbejdet en ny kritisk udgave af partitur og instrumentstemmer, der udgives af forlaget Edition-S. Frem for et håndskrevet partitur med overstregninger og noder, der ikke umiddelbart kan tydes,  bliver det således muligt for danske og internationale ensembler at tage udgangspunkt i et nodemateriale, der gør det muligt at spille Decetten og dermed udbrede kendskabet til Gustav Helsted og hans musik. Det nye partitur og de nye instrumentstemmer præsenteres sammen med cd'en den 11. juni i Den Sorte Diamant.
 
Gustav Helsted på den internationale scene:
Efter releasekoncerten i Den Sorte Diamant rejser Randers Kammerorkester til Skotland, hvor orkestret introducerer Helsteds Decet for et internationalt publikum på den højt anerkendte St. Magnus Festival på Orkney-øerne. Decetten spilles ved festivalens åbningskoncert fredag den 17. juni i St. Magnus Cathedral